Alkoholmisbrug – tegn på alkoholisme

Alkoholisme, er en tilstand, hvor en person har et ønske om eller fysisk behov for at indtage alkohol, selvom det har en negativ indvirkning på deres liv.

Tidligere blev en person med denne tilstand betegnet som en “alkoholiker”. Imidlertid ses dette i stigende grad som et nyttigt og negativt mærke. Sundhedsfagfolk siger nu, at en person har alkoholforstyrrelse.

Ifølge National Institute of Health (NIH) havde 15,1 millioner amerikanske voksne (6,2 procent af befolkningen) i 2015 et alkoholbrugsproblem.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) skyldes globalt 3,3 millioner dødsfald hvert år som følge af den skadelige brug af alkohol.

Definition af alkoholmisbrug

Alkoholmisbrug i danmark refererer til en langsigtet afhængighed af alkohol.
Det Nationale Institut for Alkoholmisbrug og Alkoholisme (NIAAA) beskriver forstyrrelse af alkoholmisbrug som “problemer med at drikke, der bliver alvorligt.”

En person med denne tilstand ved ikke hvornår eller hvordan man stopper med at drikke. De bruger meget tid på at tænke på alkohol, og de kan ikke kontrollere, hvor meget de spiser, selvom det skaber alvorlige problemer derhjemme, på arbejde og økonomisk.

Alkoholmisbrug kan bruges til at tale om overdreven eller upassende forbrug af alkohol, men ikke nødvendigvis afhængighed.

Moderat alkoholforbrug forårsager generelt ikke nogen psykologisk eller fysisk skade. Hvis der imidlertid nyder social drikke at øge deres forbrug eller regelmæssigt forbruger mere end anbefalet, kan AUD eventuelt udvikle sig.

Hvornår har man et alkoholmisbrug?

En person, der drikker store mængder alkohol, er ofte ikke den første person til at indse, at dette er tilfældet. Dette overforbrug af alkohol kan være svært at addressere for den pårørende. Når man taler om alkoholmisbrug symptomer så har vi herunder lavet en liste der måske kan være til gavn.

Nogle tegn og symptomer på alkoholisme inkluderer:

 • drikke alene eller i hemmelighed
 • ikke kunne begrænse, hvor meget alkohol der indtages
 • har black-out og ikke være i stand til at huske episoder
 • at have ritualer og blive irriteret, hvis en anden kommenterer disse ritualer, for eksempel drikke før, under eller efter måltider eller efter arbejde
 • mister interessen for hobbyer, der tidligere blev nydt
 • føler en trang til at drikke
 • føles irritabel, når drikketider nærmer sig, især hvis alkohol ikke er eller måske ikke er tilgængelig
 • opbevaring af alkohol på usandsynlige steder
 • slukker drikke ned for at føle sig godt
 • har problemer med forhold, loven, økonomien eller arbejde, der stammer fra drikkevarer
 • har brug for mere alkohol for at føle dens virkning
 • oplever kvalme, sved eller rysten, når man ikke drikker
 • Nogle mennesker oplever nogle af disse tegn og symptomer, men er ikke afhængige af alkohol.

Alkoholforbrug bliver et problem, når det har forrang for alle andre aktiviteter. Det kan tage flere år at udvikle afhængighed.

Problemerne forbundet med alkoholafhængighed er omfattende. Virkningerne kan være fysiske, psykologiske og sociale.

Hvis du har problemer med alkohol kan det være en løsning at blive indskrevet i døgnbehandling for alkoholafhængighed.

Behandling af alkoholmisbrug pårørende

Som pårørende til en alkoholmisbruger er det bedste du kan gøre at række ud efter hjælp. At uforvarende være med til at dække over skjult alkoholindtag kan vise sig helt uoverskueligt senere i processen. Stort set alle pårørende fortæller at “det ville ønske at de havde søgt hjælp før”. Det er vigtigt at hjælpe alle dem der lider under alkoholmisbrug i familien.

Årsager til alkoholmisbrug

Årsagerne til et overforbrug af alkohol kan være mange. De fleste der begynder at drikke gør det fordi at det er hyggeligt i sociale sammenhænge. De fleste højtider og sammenkomster blandt unge og voksne involverer alkohol og hvis man er disponeret for at udvikle alkoholisme kan denne start få store konsekvenser. Det er dog forholdsvist simpelt at slippe ud af alkoholmisbruget. Mange har blot brug for viden og andre vil kræve en mere professionel indsats. Viden vil du kunne finde på siderne her og den professionelle del kan du finde ved at opsøge et godkendt behandlingssted for alkoholisme.

Angst og alkoholmisbrug

Alkohol er et sedativ. Det betyder at alkohol er sløvende og beroligende og dette kan få nogle mennesker til at bruge alkohol som selvmedicinering mod angst og andre tilstande. Når denne selvmedicinering har stået på i nogen tid vil de samme symptomer som en almindelig alkoholiker oplever opstå. Der vil komme abstinenser (som giver mere angst) og der vil komme drikketrang for at dæmpe disse abstinenser.

På grund af denne fare for alkoholisme er det yderst vigtigt at søge den rette hjælp hos professionelle hvis man har psykiske symptomer, og ikke selv forsøge sig med selvmedicinering.

Alkoholmisbrug unge

Når unge udvikler et alkoholmisbrug så kan det få store konsekvenser for resten af deres liv. Unge kan opleve abstinenser og black-outs på samme måde som voksne. De har dog ikke de fysiske skader ved langvarigt alkoholindtag endnu.

Gode råd om behandling for alkoholmisbrug

Et behandlingstilbud som kan kan passe til hele familien og som giver mulighed for at møde andre i samme situation vil være ideelt. Individuelle samtaler til brug for hjælp er den mest effektive metode mod alkoholisme. Den intensive behandling står for den terapeutiske del af alkoholbehandling hos den der drikker alkohol. Ofte er det den pårørende der søger hjælp og det er yderst vigtigt at de inddrages i anonym rådgivning af en professionel med flere års erfaring.

At gå i alkoholbehandling er ikke det letteste. Men at tidligt indse behovet for intensiv behandling vil forkorte smerten og hurtigere skabe frihed for alkoholisme.